Informații TULBURĂTOARE: Roman Protasevici, cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk: „Nu faceți asta. Mă vor omorî”

Autorităţile belaruse au explicat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizaţia palestiniană Hamas. Mai mult, chiar piloții ar fi ales,”fără ingerinţă”, să aterizeze la Minsk.

Mulți dintre cei 171 de pasageri au crezut inițial că s-a întâmplat ceva cu avionul sau că este o problemă la aeroportul din Vilnius, potrivit Politico.

Însă Protasevici, un disident în vârstă de 26 de ani și critic vocal al regimului președintelui Alexandr Lukașenko, și-a dat seama imediat ce se întâmplă, potrivit mai multor relatări din presă. Pasageri de la zborul avionului au declarat pentru The Daily Beast că de îndată ce Ryanair a anunțat ocolul, Protasevici a deschis imediat compartimentul de deasupra capului pentru a-și lua dispozitivele electronice, laptopul, telefonul pentru a i le da prietenei sale, Sofia Sapega. „Un bărbat s-a ridicat în spatele meu și a spus că vrea să discute cu stewardul”, a relatat pentru Politico Raselle, o femeie din Lituania care locuiește în Grecia. Aceasta a adăugat că Protasevici era „șocat și speriat” și că a început să se roage de echipaj.„Nu faceți asta. Mă vor omorî”, ar fi spus acesta, precizând că „sunt un refugiat”, scrie HotNews.ro.

Potrivit martorilor, un însoțitor de zbor a citat „acorduri legale” drept motiv pentru care avionul trebuie să aterizeze.

Deși majoritatea pasagerilor au rămas în mare parte calmi, unii dintre aceștia au relatat pentru Barrons că Protasevici și-a exprimat teama și că le-a spus că „se confruntă cu pedeapsa capitală”.

Liderii statelor membre ale UE au decis luni seară, la summit-ul de la Bruxelles, impunerea unor sancțiuni aspre împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko. Spațiul aerian al Uniunii va fi închis pentru aeronavele din Belarus, iar investițiile în această țară vor fi blocate. Decizia vine după ce liderul de la Minsk ar fi redirecționat un avion de linie european pentru a aresta un disident.