Întâlnire de urgență a liderilor europeni. Sănătatea și apărarea, pe agenda summitului UE

Summitul va începe pe 25 februarie, la 14:00 GMT, cu o sesiune dedicată ”coordonării privind Covid”. A doua zi, de la 8:00 GMT, va avea loc o întâlnire virtuală pe probleme de securitate şi apărare, a anunțat, miercuri, un purtător de cuvânt al Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

”Din cauza coronavirusului nu au fost abordate o serie de probleme la summit-urile recente”, a mai explicat și un diplomat european. Acesta a adăugat că reuniunea din 25 februarie se va concentra pe sănătate şi pe planul Comisiei de a crea, în 2023, o nouă agenție – Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA). Aceasta va fi echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din SUA.

La summit vor fi reanalizate și relaţiile transatlantice, odată cu venirea la putere a Preşedintelui Joe Biden în Statele Unite, şi problemele de autonomie strategică.

Relaţiile cu Turcia şi Rusia vor fi abordate în cadrul unui alt summit UE, programat pentru 25-26 martie, potrivit Agerpres.