Interviu DOCUMENT la Realitatea. Cercetătoarea Sylvia Hoișie, în vârstă de 94 de ani: ”Pentru un om în vârstă, văd totul negru”

”Toată greutatea este altceva, lipsa de echipamente. Să poți să mergi în Cosmos și să nu ai măști. Este jenant. Lumea trebuie să înțeleagă că nu este o joaca, nu este o simpla grija cum s-a crezut la inceput. Am crezut ca aceasta boala nu va ajunge la noi. Nici eu n-am crezut. Lipsa de organizare a făcut să ajungem aici.

În vârstă de 94 de ani, medicul a vorbit și despre frica prin care trec bătrânii în această perioadă.

”Am avut de-a face cu multe epidemii. Această pandemie de acum este îngrozitoare. Pentru un om în vârstă, văd totul negru. În copilărie, am fost deportată în Transnistria. M-am nimerit în centrul unei epidemii. Au murit foarte mulți oameni, a fost și cauza greutăților, lipsa de apă, mâncare. Tot în timpul în care am fost internă, a avut loc o epidemie de poliomielită, care a atacat foarte mulți copii. Vaccinul a fost acela care a salvat.

Produs la Iaşi, din 1952, la o fabrică aparţinând Institutului Cantacuzino, Polidinul a fost un imunostimulator utilizat pentru tratarea infecţiilor respiratorii şi urinare. Miraculoasa fiolă, care a vindecat milioane de români, nu se mai găsește în farmacii de ani buni. 

Medicul a mai spus că salvarea stă, în primă fază, în găsirea unui medicament. 

”Daca ar fi existat polidinul la ora actuala ar fi putând fi un adjuvant bun pentru că ajuta la creșterea imunității”, a mai spus cercetătorul.