Ioan Talpeș, ADEVĂRUL din spatele aderării României la NATO: SUA, ostilă României din cauza lui Pacepa

„Sunt niste lucruri care au facut parte din spatele cortinei. Actiuni speciale. Nu se intra pe geam in NATO. In \”96-\”97, cand ne-am apropiat cel mai mult de intrarea NATO, au fost niste discutii de o duritate extraordinara. Nu trebuia Romania sa intre in NATO, desi noi reusisem sa convingem”, a marturist fostul sef al SIE, in cadrul emsiunii moderate de Anca Alexandrescu.

Legat de afirmatia fostului director al SIE, Cătălin Harnagea, potrivit careia intrarea Romaniei in NATO nu este meritul lui Talpes, acesta din urma a raspuns: „Nu poate spune ca a fost meritul meu. A fost un merit general si atunci s-a facut.

Cand ati luat interviul era vorba de ajunctul secretarului de stat al SUA, Frank Wisner. Sunt niste lucruri, nu dovedibile, ci absolut documentabile. Pana atunci nu fusese asa ceva. Am primit un telefon de la dl. Wisner, se venea intempestiv ca sa zic asa, si m-a intrebat: Ce faceti domnule, acolo?”

„Intrebat ce se intampla daca nu se dadea lista, reactia mea naturala este: Vorbiti serios? Da. Unde mai cunoasteti un caz in acre aceasta problematica nu a fost de o sensibilitate absoluta. In afara de asta, Romania s-a „bucurat” de faptul ca toti din jur nu voiau sa intram in Nato. Actiunile de spionaj inchipuite – coordonatorii lor se afalu la Washington si la Moscova. Noi nu am facut parte. Tot aranjamentul pe linia serviciilor s-a facut prin intelegerea la varst intre Moscova si SUA, in 94″, a adaugat el.

Cat priveste ostilitatile dintre Romania si Moscova, el a spus ca incepand cu anul 1984, cand s-a publicat primul studiu al lui Ion Pacepa si apoi in ’85-’86, cand s-a publicat cartea „a inceput aceasta rasturnare a imaginii Romaniei legate de servicii”. Practic, Pacepa a schimbat imaginea Romaniei.

„Romania fiind folosita ca un cal Troian in tabara Occidentului”. Astfel s-ar explica, cumva retinerea de a ne primi in NATO. „Acarul Paun a fost Romania. Pacepa le-a furnizat celor care sustineau aceste conceptii argumente irefutabile. Interesele SUA intraresera intr-un alt nivel de abordare. La Moscova era Gorbaciov”, a mai spus Talpes.