Ion Dichiseanu, actor emblematic, sex-simbol și cântăreț cu voce inconfundabilă

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud in 20 octombrie 1933, iar în 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Fiind iniţial student la Politehnică, a fost îndrumat spre actorie de către nepoata actorului George Vraca.

După absolvire, a plecat la Teatrul din Botoșani, iar apoi a ajuns în București și a evoluat mai mulţi ani pe scena teatrului Nottara.

În paralel, și-a construit o carieră de invidiat pe marele ecran, rămânând în memoria publicului pentru roluri celebre precum Petrescu din „Tunelul”, Căpitanul Mărgărit din „Trandafirul galben” sau Pierre Vaillant din serialul „Toate pânzele sus”.

În 1979, a fost răsplătit cu premiului ACIN 1979 pentru rolul din „Clipa”, una dintre cele mai importante prestații artistice ale sale. Un alt rol emblematic este cel din „100 de lei”, pelicula regizată de Mircea Săucan și considerat unul dintre cele mai bune filme românești.

În paralel, Ion Dichiseanu şi-a construit și reputaţia de Don Juan. Una din cele mai cunoscute poveşti de dragoste ale anilor \”60 a fost idila sa cu diva spaniolă, Sara Montiel.

La maturitate, actorul și-a găsit consolarea în braţele Simonei Florescu, cu care s-a căsătorit în 1986 și care i-a dăruit un copil. După 22 de ani de căsătorie, cei doi au decis să divorțeze.