Italia ar putea lansa pe piață un vaccin propriu anti-Covid până la toamnă

Pentru dezvoltarea vaccinului a fost alocată suma de opt milioane de euro. Producția a fost posibilă în urma unui acord încheiat între preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, ministrul pentru Cercetare ştiinţifică, Gaetano Manfredi, Consiliul Naţional de Cercetare şi spitalul Spallanzani din Roma.

”A demonstrat că este sigur, are capacitatea de a induce un răspuns imun la adulţi, iar răspunsul este similar celorlalte vaccinuri administrate în două doze. 92,5 % dintre cei vaccinaţi aveau niveluri de anticorpi detectabili. Cu o singură doză avem rezultate comparabile cu cele ale vaccinurilor Moderna şi Pfizer”, a anunțat Directorul ştiinţific al spitalului Spallanzani, Giuseppe Ippolito.Medicul a adăugat că protocolul va fi prezentat agenţiilor de reglementare a medicamentelor în curând și că faza a treia de testare s-ar putea încheia în vară. 

La testele din faza I au particioat 100 de voluntari. 45 au fost vaccinaţi cu diferite doze şi nu au avut efecte adverse în primele 28 de zile după inoculare, ”un rezultat mai bun decât cel obţinut de Moderna şi Pfizer, care au avut efecte secundare”, a subliniat Ippolito. Medicul a mai spus că potenţialul vaccin este administrat într-o singură doză şi că ”vârful prezenţei anticorpilor după 4 săptămâni rămâne constant”.

Compania care dezvoltă vaccinul, ReiThera, a anunțat la rândul ei că are ca obiectiv producerea a 100 de milioane de doze pe an. Directoarea Antonella Folgore a asigurat că serul este stabil la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade.

Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemie, a raportat până acum peste 2,1 milioane de infecții cu Sars-Cov-2 și 76.330 de decese. De la debutul campaniei au primit primele doze de vaccin Pfizer/BioNTech aproape 180.000 de persoane, dintre care 95.000 în ultimele două zile. 

Campania de vaccinare se desfăşoară însă inegal între diferitele regiuni. În Lazio, de exemplu, care are capitala la Roma, au fost administrate 63,3% din vaccinurile disponibile, în timp ce în Lombardia, cea mai afectată de pandemie, a fost inoculat doar 11,4 % din stocul existent, notează Agerpres.