MAE condamnă cu fermitate aterizarea forțată de la Minsk – Anunț despre prezența românilor la bordul avionului deturnat

MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate, a transmis ministerul într-o precizare de presă. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria. Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs. Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români. Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români. Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român. MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.

Anunțul MAE vine după ce comisarul european Adina Vălean nu a putut confirma sau infirma prezența românilor la bordul avionului deturnat, dar a menționat că este posibil să fie „câțiva cetățeni români”.

Comisarul european Adina Vălean, după deturnarea avionului în Belarus: „Sunt 6 persoane care au rămas la Minsk. Nu am confirmarea, pe surse, cred că sunt câțiva români”

Belarus a forțat aterizarea unui avion la Minsk duminică pentru a aresta un jurnalist opozant al regimului Lukasenko. Este vorba de Roman Protasevici. Este pentru prima oară când un avion civil privat a fost deturnat. Cursa Atena-Vilnius a ajuns la destinație cu o întârziere de șase ore.

Avionul DETURNAT la Minsk de regimul Lukașenko, cu peste 100 de oameni la bord, printre care și români, A DECOLAT, dar fără 6 pasageri

Imediat după deturnare, au apărut și primele reacții internaționale. UE a cerut decolarea urgentă a aeronavei către destinație. Ulterior, avionul a decolat spre Vilnius.