Marcel Boloș:

 

Dezvăluirile au fost făcute de PSD la audierea de marti a ministrului desemnat al Dezvoltării, Ion Ștefan, că a respins propunerile de reorganizare a sistemului de gestionare a fondurilor europene, făcute de colegul său de fost și viitor Cabinet, ministrul desemnat la Fonduri Europene, Marcel Boloș. 

Propunerea fusese înaintată încă din luna decembrie de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, sub forma unui Memorandum discutat în ședința de guvern din 20 decembrie 2019 și transformat ulterior în mai multe proiecte de OUG adoptate în ultima ședință a guvernului Orban înainte de demiterea prin moțiune de cenzură. Proiectele au fost oprite însă de la publicare în Monitorul Oficial tocmai de Ludovic Orban.

„Ordonanțele s-au aprobat seara, volumul de munca a fost foarte mare in acea perioada. Avizele din partea Ministerului Justiției au venit cu observatii, iar premierul a aprobat la momentul respectiv ca acele observatii sa fie integrate in textul ordonantei. (…) Cand ai observații de fond (ca în acest caz), esti obligat sa le repui pentru următoarea ședință de guvern, ca să le aprobi încă o dată, iar Guvernul era demis prin moțiune de cenzură a doua zi. Practic, am intrat în acest cerc vicios al moțiunii de cenzură, dar n-am renunțat la ordonanțele de urgență, pentru că o parte din aceste OUG sunt preluate intr-un proiect de lege privind masuri in domeniul fondurilor europene, iar altă parte din măsuri sunt preluate la nivel de ordine de ministru”, a spus ministrul desemnat al Fondurilor Europene.

Boloș a declarat că descentralizarea propusă prin acest proiect este sprijinită de Guvernul PNL, dar speră ca „și alte partide să fe responsabile și să sprijine acest demers al României, nu al ministrului Fondurilor Europene, și toate partidele ar trebui sa faca front comun ca sa se mearga pe drumul in care s-a angajat in procesul de modernizare”.

El a prezentat pașii următori pentru adoptarea Proiectului, un număr de 5 ordonante, care va intra în Parlament în procedura de urgență: 

„Proiectul este deja finalizat (cu modificarile integrate deja in proiect – n.red.) și urmează să fie prezentat în ședinta urmatoare de Guvern,, premierul mi-a dat termen ca să prezint o informare de integrarea acestor observații și urnmeaza procedura de urgenta parlamentara și demersurile, la care nu renuntam, că sunt extrem de benefice României”, a spus Boloș.

„Toate cele 5 ordonante vizeaza interesele romanilor și ale României. Discutam de Programul national de alimentare cu gaze naturale, pe care toată ROmânia îl așteaptă, despre partea de descentralizare: primariile sunt cele care le-au solicitat și beneficiarii POR (Programul Operațional Regional), apă, canalizare. Cine-si permite sa le blocheze si sa stam sa asteptam blocarea acestor proiecte?! (…) Era bine sa fie tinute la nivel central? Sa purtam primarii, autoritatile locale sa le purtam vesnic la Bucuresti ,sa intarziem proiecte, sa dureze un an si jumatate un contract de finantare?!”.

Cum va funcționa descentralizarea financiară

În afară de descentralizarea stiută în 8 regiuni, care priveste reorganizarea UAT-urilor, Bolos a vorbit despre descentralizarea financiară pe zona fondurilor europene.

„Banii sunt deciși prin autoritățile de management care vor functiona la nivelul agențiilor de dezvoltare regională. Acestea sunt organizatii neguvernamentale, dar nu impiedica sa fie desemnate ca autoritati de manangement, mai ales că la art 123 din regulamentul CE, 1303, se spune că autoritatile de management pot fi desemnate și organismele private, fara probleme. La nivelul agentiilor de dezvoltare regională sunt asociați consilii locale, consilii județene. (…)

În ordonanță, ulterior în proiectul de lege, mecanismul financiar a fost reglementat, pentru ca lucrând cu banii bugetului de stat, trebuie prin lege pentru a face platile catre primarii, conform cu contractele de finantare care urmeaza sa fie incheiate.  Practic, demersurile pe care noi le-am facut veneau in completarea legislatiei actuale pentru a permite agentiilor regionale sa lucreze cu banii statului”,  a explicat Boloș.

„Am preluat numai proiecte suspendate de la PSD, programul era plin de sesizări de fraude, l-am deblocat.   Ministerele de linie erau cele care gestionau. (…) Pierderea de functi isi posturi creeaza disconfort acum, Cei care raman fara functii si atunci te ataca vehement ca sa renunti la demersuri. Cred ca e un restart sa nu fim vesnic codasii Europei!.

Viziunea UE e diferita de a României, noi vorbim  de proiecte de infrastructura transport, apa , mediu, UE este deja in alta directie si va trebui sa recuperam aceste decalaje de timp, sa ne adaptam din mers.

Câți bani are România în viitorul buget al Uniunii Europene? Ministrul Boloș a anunțat că bugetul UE s-a diminuat după Brexit, astfel că propunerea din partea COnsiliului European e de 1,074 % din venitul national brut al fiecarui stat membru, adica pentriu ROmânia o reducere cu 500 de milioane de euro. Propunerea a plecat cu 8 miliarde in plus la propunerea comsiarulu iCretu, am avut pe politica de coeziune 22 miliarde euro , plus cele 8 la nivel de CE, deci 30 miliarde euro, din care acum avem pierderea de 500 miliarde de euro.

***

Întrebat daca ar avea un interes personal legat de aceste modificari, adica trecerea banilor catre organizatiile neguvernamentale pentru a avea unde să se întoarcă dacă nu va mai fi ministru, Boloș, care a fost director al Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, a negat acest lucru.  

„Nu cred ca acest lucru ar fi deontologic ca eu ca minsreu al  fondurilor europene sa-mi permit sa gandesc la nivelul asta al unor interese individuale. Sistemul meu de valori. cu toate ca-mi permite legea, nu se aliniaza cu aceasta zona a intereselor, nu as intra intr-o zona de discutii de acest gen”.