Mărirea pensiilor, amenințată de coronavirus

Majorarea pensiilor și alocațiilor se află sub semnul întrebării din cauza pandemiei de coronavirus. Guvernul României poate implementa măsuri de criză, așa cum a acționat și cel italian.  Nimeni nu mai garantează că măririle de pensii și alocații vor mai putea fi duse la îndeplinire, transmite Realitatea PLUS.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că Guvernul urmează să ia măsuri pentru a preîntâmpina efectele negative în economie generate de criza coronavirusului. În condițiile în care „lumea se aşteaptă la un recul în economie după ce se termină criza”, reapare în discuție incertitudinea privind măririle de pensii promise de PNL.

Întrebată la Realitatea PLUS dacă pensiile se vor mai mări cu 40 la sută din septembrie, dacă România va fi lovită de o criză economică, Violeta Alexandru a evitat un răspuns clar.

”Avem această garanție că mărirea pensiilor și celelalte măsuri promise vor putea fi implementate în acest an sau nu? La cum arată perspectiva economică, destul de sumbră. Obiectivul nostru e ca oamenii să își continue activitatea și pe baza muncii lor se suplimentează bugetul cu resursele necesare. Îngrijorarea și grija mea în acest moment este să sprijinim angajații să își poată continua activitatea respectiv pe angajatori, ceea ce simt ca au nevoie în momentul de față penru continuarea activitații”, a spus Violeta Alexandru.

Mai mult, ministrul Muncii a anunțat că Guvernul pregătește măsuri de siguranță pentru economie.

”Am insistat în ultimele zile pe adaptarea contractelor de muncă la această realitate prin permiterea continuării activității unor noi forme de muncă, acolo unde ele se pot aplica, munca la domiciliu, telemunca pentru mediul privat, dorința mea e să venim în sprijinul tuturor acestor angajatori de așa manieră încât activitatea să continue în România și să nu avem blocaje de companii care își închid activitatea”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit legii pensiei, suma încasată lunar de pensionari de la stat ar trebui să crească cu 40% din luna septembrie. Concret, majorarea va fi de la 1.265 de lei,  la 1.775 de lei. De la 1 august, si alocatiile copiilor ar trebui să se dubleze.