Ministerul Sănătății ia în calcul introducerea legii vaccinării, care prevede și obligativitatea

”România şi-a stabilit pe termen scurt, mediu şi lung ariile strategice de dezvoltare pentru sectorul de sănătate /…/ Măsurile aferente acestora vizează:- Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților, în primul rând a Ministerului Sănătății, de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri”, scrie în proiectul de buget al Ministerului Sănătății.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Bogdan Oprea, a transmis că „vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni”, potrivit stirileprotv.ro.

Un astfel de exemplu este rujeola, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, a mai precizat oficialul din Ministerul Sănătății. „În primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”.

Legea vaccinării a fost trimisă în Parlament în 2017 de către Guvernul Tudose, a trecut de Senat și a ajuns la dezbateri în Camera Deputaților, unde i-au fost adăugate zeci de amendamente.