Ministrul Cristian Ghinea aruncă bomba: NU este consens în coaliția de guvernare pe eliminarea pensiilor speciale

Ministrul Ghinea a declarat, miercuri seară, la un post TV, că USR-PLUS susține varianta în care pensiile speciale, cu excepția celor primite de magistrați, să fie aliniate cu contribuția, însă că nu există consens la nivelul coaliției de guvernare privind ce categorii de pensii speciale ar fi vizate.

„Sunt discuții interne ale coaliției. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuții pe acest subiect pe care n-o să le fac publice. Nu este fair pentru partenerii noștri. Cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să avem discuția asta inclusiv public.

Din punct de vedere al USR-PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem niște limite ale Curții Constituționale. Aceste decizii ale CCR sunt greșite. Nu este o chestiune de matematică. Sunt niște opinii politice ale CCR”, a declarat ministrul Ghinea.

„Cred că trebuie să citim foarte atent deciziile Curții Constituționale, pentru că sunt căi de a legifera. Curtea a fost clară la magistrați, a spus că celelalte pensii pot fi aliniate cu contribuția și putem să facem asta. Trebuie să avem voință politică s-o facem”, a adăugat Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor a reamintit că cei care au pensii speciale în plată ar putea reveni la contributivitate, pentru că „se calculează o contribuție medie pe ultimii 10 ani. Oricum oamenii aceștia au avut salariile mai mari. Foștii polițiști care au avut și pe vremea comunismului și după aceea salarii mai mari decât profesorii, medicii, asistentele medicale, și pe contributivitate vor avea pensii mai mari. Cât ai avut salariu la momentul acela, pentru atâta primești pensie. Dacă n-ai contribuit la sistemul public, pentru că statul comunist nu ți-a cerut banii ăștia, atunci ne comportăm ca și cum ai fi contribuit. Asta înseamnă, ce scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”.

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege pentru interzicerea cumulului salariu-pensie la stat și creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani. Actul normativ a fost trimis în Parlament pentru adoptare, astfel că, în final, după promulgare, bugetarii care au și pensie și salariu vor alege în termen de 30 de zile cu care tip de venit vor rămâne, salariul sau pensia.