Ministrul Economiei, anunț important despre stocurile de alimente

De asemenea, el a dat asigurări că, în momentul de faţă, nu există criză alimentară nici în România, nici în Europa.

„S-a creat aşa o panică în populaţie şi cred că trebuie să ne calmăm. Stocurile de alimente sunt suficiente, nu este nevoie să se creeze cozi şi să se cumpere excesiv de mult, pentru că asta nu aduce nimic bun. Chiar dacă, eventual, în fazele ulterioare, aşa cum a fost la Maramureş, se va restricţiona circulaţia în timpul zilei, ea va fi permisă pentru a merge la lanţurile de magazine, să te aprovizionezi, la alimentară sau la farmacii. În momentul de faţă, eu cred că aceste cozi care se creează la supermarketuri pot fi un eventual focar de infecţie, oamenii neputând să respecte, chiar cu coşuri cu tot, distanţa de un metru atunci când stau la coadă, plus că se creează o stare de panică în populaţie şi uite aşa se rostogoleşte ca un bulgăre de zăpadă. Vezi rafturile magazinelor goale până ei apucă să le aprovizioneze din nou şi creează o stare psihologică, după părerea mea, care nu are ce căuta. Nu există criză alimentară în momentul de faţă în România, nu există criză alimentară în Europa şi nu văd de ce ar trebui să ne baricadăm, să ne umplem cămările cu alimente”, a afirmat ministrul, la un post TV.

În ceea ce priveşte aprovizionarea, şeful de la Economie a făcut referire la acele „culoare verzi”, care există în spaţiul european, subliniind că lanţul de aprovizionare nu este întrerupt.

„Există ‘culoare verzi’ în spaţiul european, culoare de aprovizionare. Colegul meu, domnul ministru Bode (ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode – n. r.) s-a zbătut împreună cu alţi colegi miniştri şi au obţinut acest lucru. Nu există această problemă. Eu, de exemplu, am venit dinspre Drobeta Turnu Severin la Bucureşti aseară şi am văzut camioane care circulau. Mai puţine maşini, dar camioane de marfă care circulau. Deci, este clar că în România şi în Europa – şi erau şi cu numere străine şi cu numere româneşti – există culoare de aprovizionare şi nu vor fi probleme de acest gen. Este evident posibil să meargă în vamă mai încet, dar culoarele există şi lanţul de aprovizionare nu este întrerupt”, a explicat el.

Transportatorii de mărfuri vor avea la dispoziţie pe teritoriul României cinci culoare de tranzit, au anunţat, luni seara, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne.