Ministrul Sănătății, la „Legile puterii”: Vom avea de săptămâna viitoare Euthyrox în farmacii

 

„Am luat legătura cu tot ce era furnizori şi vor suplimenta această producţie şi vom avea, în perioada următoare, şi acel Euthyrox de săptămâna viitoare. Pentru Metformin avem diverse medicamente care sunt analogice, dar din acest moment avem şi Platinium, avem şi Kaletra, s-au făcut mai multe donaţii. Noi avem în achiziţionare şi contractare mai multe cantităţi. Şi la Institutul Matei Balş, doctorul Streinu-Cercel a făcut un necesar cam pentru 100.000 de pacienţi, în condiţiile în care să putem avea şi stocurile necesare. În acest moment, achiziţionăm prin Unifarm şi de pe piaţă această cantitate, pe care să o putem avea pentru rezervă. Ambele medicamente se pot folosi şi pentru HIV, cum e Kaletra, iar Platinium pentru artrită reumatoidă. Sunt boli care nu sunt COVID şi care au nevoie de aceste medicamente”, a declarat Nelu Tătaru, la „Legile puterii”. 

Euthyrox este folosit in tratamentul afecțiunilor tiroidiene. Medicamentu a început să lipsească din farmacii încă din februarie. 

Lipsa din farmacii a paracetamolului si a altor medicamente este pusă de ministrul Sănătăţii pe seama stocurilor făcute de oameni pentru „vremuri grele”.

„Mulţi oameni şi-au făcut stocuri acasă, am văzut şi vânzările, noi urmărim şi patologia din spital, patologia COVID, patologia nonCOVID, cererea de medicamente din farmacii. Aceeaşi cantitate dispare acum până la jumătatea lunii, înainte rămânea şi pe luna următoare. Sunt acele mici stocuri pe care fiecare cetăţean şi le face acasă. În acest moment, din evaluarea noastră, este strict o diminuare a stocului prin consum, dar consum pus la stocaj acasă”, a concluzionat ministrul Sănătății, în emisiunea la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.