Mugur Isărescu a contestat la CCR legea care îl declară securist

În 2019 a fost modificată legea privind deconspirarea Securității și a fost introdus un nou articol care spune că în cazul unei decizii de necolaboare, dacă apar informații noi, care nu au fost verificate de CNSAS, atunci dosarul poate să fie redeschis. Este un articol care a făcut, practic, posibilă redeschiderea cazului lui Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR contestă acest articol. Un alt articol contestat de Mugur Isărescu vizează definiția de colaborator al Securității.

Curtea de Apel a analizat aceste nemulțumiri pe care le are guvernatorul BNR și a decis că trebuie să se pronunțe Curtea Constituționlă cu privire la cele două articole criticate de acesta. 

Reamintim că în septembrie 2020, Curtea de Apel a început procesul împotriva lui Mugur Isărescu. Vorbim despre un proces deschis de CNSAS, care a susținut în cererea pe care a transmis-o Curții de Apel faptul că Mugur Isărescu a avut calitatea de colaborator și a furnizat informații „cu privire la activități potrivnice regimului comunist”, dar și „comentarii negative cu privire la nivelul de trai din România, de la acea vreme”.

De asemenea, CNSAS a apreciat că prin informațiile furnizate, Mugur Isărescu a îngrădit, practic, libertățile și drepturile de la acea vreme și a cerut instanței să constate acest lucru.