Munți de gunoaie, în cel mai bogat sector. Alertă sanitară, sute de mii de bucureșteni – în pericol. Alin Stoica: „Suntem pregătiți pentru măsuri excepționale”

Locuitorii sectorului 1 trăiesc un adevărat coșmar. Deși Romprest a început să ridice mormanele de gunoaie de pe străzi, deșeurile nu pot fi transportate în totalitate peste noapte.

O echipa Realitatea Plus a pornit după mașina de gunoi Romprest care nici măcar nu era inscripționată. Angajații și-au făcut treaba pe jumătate. 

Mașina de salubrizare a trecut pe lângă pubele, dar gunoiul nu a fost strâns pentru că nu încape în mașină. 

În tot acest timp, locuitorii sectorului 1 sunt disperați.

Deși pare că ROMPREST a înțeles că pune în pericol sănătatea populației, decizia de a relua activitatea a venit, în mod suspect, doar după ce prefectul Capitalei a amenințat societatea cu sancțiuni. 

Momentan, firmei de salubritate ROMPREST i s-a permis accesul să descarce la stația de sortare Chiajna, însă nu știm până când se va putea pentru că surse Realitatea PLUS spun că situația colectării va dura doar două zile.

Pentru că n-a avut unde să ducă deșeurile până acum, ROMPREST le-a depozitat în propria bază din Chiajna, unde a fost pusă în pericol chiar sănătatea angajaților. 

Chiar dacă firmei de salubritate i s-a permis sa descarce gunoaiele la stația de stocare, vedem că sediul ROMPREST din Chitila Chiajna este un focar de infecție, dar mirosul este insuportabil și se simte de pe centura Capitalei.

În tot acest timp, edilul Sectorului 1 continuă să acuze presiuni. De altfel, chiar pe scările primăriei au fost duse gunoaie.

Clotilde Armand a lansat acuzații de șantaj și comportament de tip mafiot. Metodele despre care a vorbit edilul, cu referire la o parte din conducerea Romprest, au fost surprinse acum câteva luni și de o echipa Realitatea PLUS, pusa în pericol de gorilele șefilor de acolo. Cei care se află în spatele conducerii Romprest sunt Bogdan Adimi, Orlando Valache și Andrei Dracea, aceștia având relații apropiate și protecție la vârful statului paralel.

Prefectul Capitalei susține că au fost făcute controale și ia în calcul și impunerea stării de alertă în Capitală dacă toate gunoaiele nu vor fi ridicate în timp util de firma de salubritate.

„Comisarii sunt pe teren, în control, dispun măsuri. Mai devreme a fost DSP în control. Dispun și sancțiuni, în cazul în care e nevoie. Dacă va mai dura această situație, evident că se impune luarea unor măsuri excepționale”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Șeful Gărzii de Mediu spune că s-a efectuat deja un control la firma Romprest și speră că nu va fi nevoie să se ajungă la plângeri penale sau chiar la suspendarea activității firmei.

„Noi am început un control de miercuri, marți cred că se va finaliza. Vom demara controale și la ceilalți operatori din Capitală și la nivelul primăriilor. Vom aplica și măsuri. Cu siguranță măsuri, alături de amenzi, vom vedea dacă sunt elemente care ne duc la plângeri penale. Nu ne dorim suspendarea activităților salubriștilor din București, dar ne dorim efectuarea activităților la standardele impuse de legislație”, a anunțat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, la Realitatea PLUS. 

De la debutul scandalului, echipele Realitatea PLUS au încercat în repetate rânduri să-i contacteze pe cei responsabili pentru transformarea sectorului 1 într-un focar de infecție. Deși au fost sunați, au primit mesaje și au fost căutați chiar și acasă, până la această oră niciunul dintre cei trei nu a răspuns.

În locul în care, potrivit unor surse, figurează adresa din buletin a unuia dintre cei trei, o vecină susține că nu i-a auzit niciodată numele. 

„Nu știu, nu cunosc. În acest bloc locuiesc, dar nu-i cunosc”, spune aceasta.