O asistentă a decedat la două zile după ce i-a fost administrat vaccinul Pfizer

Sonia Acevedo a suferit o „moarte subită” în ziua de Anul Nou, la 48 de ore după vaccin. Mama a doi copii, în vârstă de 41 de ani, ea lucra la pediatrie la un spital din Porto. Acevedo nu a suferit efecte secundare adverse după ce a fost vaccinată. Familia așteaptă o autopsie cât mai repede posibil.

Tatăl victimei, Abilio Acevedo, a declarat pentru cotidianul portughez Correio da Manha: „Era în regulă. Nu avusese probleme de sănătate. Avea vaccinul Covid-19, dar nu avea simptome. Nu știu ce s-a întâmplat. Vreau doar răspunsuri. Vreau să știu ce a dus la moartea fiicei mele.”

Șefii asistentei au confirmat că femeia decedată a fost vaccinată împotriva coronavirusului la 30 decembrie și au declarat că nu au fost anunțați despre niciun „efect nedorit” atunci când a fost vaccinată sau în orele următoare. Institutul Portughez de Oncologie: „În ceea ce privește moartea subită a unui asistent de la IPO-ul din Porto la 1 ianuarie 2021, Consiliul de administrație confirmă evenimentul și exprimă regret sincer familiei și prietenilor în certitudinea că această pierdere se simte și aici. Explicația cauzei morții va urma procedurile obișnuite în aceste circumstanțe.”

Acevedo a lucrat la IPO Porto, o instituție națională și internațională de sănătate de referință în tratamentul cancerului, cercetare și educație, de mai bine de 10 ani. Locuia cu familia ei în Maia, lângă Porto, dar a murit la partenerul ei din Trofa, la o jumătate de oră de mers cu mașina la nord de orașul portughez din nord. După vaccinare și-a schimbat imaginea de profil pe Facebook cu un selfie cu o mască de față și mesajul: „Covid-19 vaccinat”.

Tatăl ei a declarat presei portugheze că a primit un telefon pentru a spune că a fost găsită moartă în jurul orei 11 dimineața, vineri dimineață, după ce au mâncat împreună în ajunul Anului Nou, adăugând: „Fiica mea a plecat de acasă și nu am mai văzut-o în viață”. Fiica asistentei, Vania Figueredo, a declarat că mama sa nu sa plâns decât de disconfortul „normal” din zona în care a fost înțepată, dar altfel a fost bine.

Asistenta a fost unul dintre cei 538 de angajați IPO din Porto care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. Ministerul Sănătății din Portugalia a fost informat despre cazul ei. Portugalia, cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori, a raportat 7.118 decese și peste 427.000 de cazuri. După un prim val relativ ușor, cazurile au crescut brusc în al doilea și au crescut din nou de la Crăciun.