Olanda SUSPENDĂ vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele de 60 de ani, după un deces SUSPECT

Ministerul Sănătății din Olanda a precizat că decizia a fost luată în urma unor noi rapoarte ale agenţiei de monitorizare Lareb, care urmăreşte efectele secundare ale medicamentelor.

Agenția a anunțat că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu serul AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit. Evenimentele au avut loc la 7 până la 10 zile după vaccinare.”Sunt femei între 25 şi 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală”, se arată în comunicatul Lareb, citat de Agerpres.

Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Olanda în perioada respectivă, iar rapoartele ”par comparabile cu alte rapoarte din Europa”, a mai transmis sursa citată. 

În urma anunțului privind suspendarea vaccinării, vor fi anulate aproximativ 10.000 de programări.

Citește și: ”Continuă problemele pentru Astra Zeneca. Specialiștii nu recomandă a doua doză pentru cei sub 60 de ani”

AstraZeneca a comunicat că lucrează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări legate de utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19.”Autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depăşesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă adultă”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca într-un comunicat citat de Reuters.