Om de știință: Virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera

„În următoarele luni, foarte probabil voi fi printre cei infectaţi. Miliarde de coronavirusuri se vor dezvolta în corpul meu, declanşând o luptă disperată cu celulele mele imune. În absenţa unei boli cronice, fiind în Boston, în proximitatea spitalelor de la Harvard, am încredere că sistemul meu imunitar va câştiga. Totuşi, sunt foarte îngrijorat de acest virus. E inevitabil să închidem lumea timp de două luni. Nu pentru mine aş face asta, ci pentru mama mea. 

În laborator ştim încă din februarie că lumea se va opri la mijlocul lunii martie. Am spus asta multor prieteni în urmă cu câteva săptămâni, cu toate astea şi pentru mine a fost greu de anticipat ce va însemna asta cu exactitate. Acum putem vedea deja – urmează două luni grele, şi mai e mult până la final. Ştiam ce se va întâmpla, deoarece la Network Science Institute, acolo unde lucrez, colegii mei reuşesc de ani de zile, cu ajutorul teoriei reţelelor, să prezică cu exactitate răspândirea virusurilor de acum. Au urmărit Zika, Ebola, iar acum chiar coronavirusul e la rând. 

Epidemia de coronavirus este o problemă de reţea, astfel că este nevoie de metodologia şi gândirea reţelelor pentru a prezice şi în cele din urmă pentru a controla răspândirea ei. Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt fost închise.

(…)

Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populaţie se va infecta într-un an. În lipsa acţiunii, procesul urmează o curbă Gaussiană bine stabilită – o creştere rapidă, o perioadă de vârf şi apoi scăderea. În perioada de vârf spitalele nu pot să ofere sprijin pentru toată lumea care va avea nevoie. Iar acest vârf este înfricoşător de aproape – în câteva săptămâni, zeci de mii de persoane vor fi infectate dacă nu facem nimic”, scrie Albert – Lászlò Barabási.