Orban, clarificări despre șoferii care transportă marfă: Se pot autoizola în spații de carantină sau la domiciliu

Premierul Ludovic Orban a făcut, luni, într-o ședință de Guvern, câteva precizări despre izolarea sau plasarea în carantină a șoferilor care transportă marfă, prevăzute în Ordonanța Militară nr 4.  Prim-ministrul a explicat că aceștia se pot autoizola acasă sau în alt spațiu pe care-l dețin, ori într-un spațiu de carantină al companiei pentru care asigură transportul sau în spațiile existente la nivel județean, în contextul evitării răspândirii coronavirusului.

”Șoferul se poate autoizola într-un spațiu de carantină pus la dispoziție de compania de transport marfă, se poate izola la domiciliu dacă așa decide sau într-un alt spațiu locativ dacă nu vrea să stea cu familia, pe care-l deține sau la care are acces, iar dacă nu se poate autoizola în niciun spațiu pus la dispoziție de companie, nici la domiciliu, nici într-un alt spațiu locativ, atunci poate să ceară să fie izolat într-un spațiu de carantină din spațiile existente la nivel județean și contractate de Direcțiile de Sănătate„ a explicat premierul Ludovic Orban într-o ședință video de Guvern.

Premierul a mai explicat că șoferul poate să plece în cursă,  după revenire, imediat la o zi, două sau chiar patru zile.

”Repet, șoferul nu este împiedicat să plece în cursă după revenirea din cursă. Poate să plece imediat după o zi, după două zile sau după 4 zile. Transportul de marfă este vital pentru funcționarea economiei și obiectivul nostrum este atât cât este posibil în condițiile date, economia să funcționeze”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Amintim că în noua Ordonanță Militară, legat de transportatorii de marfă, se aplică începând de marți, 31 martie, prevederi precum:

La intrarea în ţară, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalităţi de protecţie împotriva răspândirii COVID-19: a) carantinarea în spaţii puse la dispoziţie de către angajator; b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spaţiu locativ disponibil; c) carantinarea la cerere, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării. Este valabil și pentru piloţii de aeronave şi personalul navigant.

Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale în Sistemul Energetic Naţional.

Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.

Ordonanța militară nr. 4, publicată în Monitorul Oficial! Ce măsuri intră în vigoare imediat