Orban: Va fi un culoar de tranzit prin Ungaria pentru cetățenii români, în fiecare zi

 

Premierul a precizat că a ajuns la această soluție după o discuție personală cu omologul său din Ungaria, Viktor Orban.

„Astăzi, în urma unei discuții personale cu Viktor Orban, am fost informat  oficial că se va reglementa situația cu tranzitul prin Ungaria. Pentru transportul de marfa nu vor mai fi restricții, iar transportul de persoane se va permite în fiecare zi,derularea acestui transport de persoane, în convoi, între orele 21.00 si 5.00 dimineata, ora Ungariei, pentru cetățenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest”, a anunțat orban la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Peste 3.500 de persoane au ajuns în noaptea de marți (17 martie – n.red.) spre miercuri (18 martie – n.red.) în România după ce rămăseseră blocate  la granița dintre Austria și Ungaria. Trecereaa a fost posibilă după intervenția Ministerului român de Externe pe lângă autoritățile maghiare.

Despre șoferii de TIR care revin în țară, Premierul a anunțat că aceștia nu vor sta în carantină dacă respectă condițiile de protecție.

„Au existat probleme în Slovenia, au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. Pot să vă informez că la ora actuală, din toate informațiile oficiale pe care le avem, practic putem spune că fluența transportului de marfă este asigurată, iar transportatorii români, esențiali pentru asigurarea legăturilor economice ale României cu celelalte țări europene, își vor putea desfășura activitatea în condiții normale. Împreună cu dl. ministru Bode (Lucian Bode, ministrul Transporturilor – n.red.), am pledat, am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de TIR, care, reveniți în țară din transporturi, dacă respectă condițiile de protejare,  să poată să reia activitatea fără să aibă obligația de a sta 14 zile în carantină. Sigur, cu respectarea normelor de protecție, cu condiția inexistenței vreunui simptom de contaminare cu coronavirus”, a mai precizat Ludovic Orban.

Deciziile momentului, anunțate de premierul Ludovic Orban