Orban vs fake news. Ministrul Sănătății, trimis să caute medici pentru „demitizarea” coronavirusului

 

Orban îl trimite pe Costache după medici care să „demitizeze” coronavirusul

„Am rugămintea, identificați toți medicii care au capacitatea de a comunica, să demitizeze acest virus, să comunice pe toate canalele posibile”, i-a spus Orban lui Costache. Premierul a comentat că acest virus este „cum au fost altele de-a lungul istoriei” și că, din datele statistice, se demonstrează că rata mortalității nu e mai mare, iar 80% dintre cazuri sunt ușoare.

„Să explice pe toate canalele de comunicare ce virus este. Trebuie să tratăm cu toată atenția și responsabilitatea, dar trebuie să nu fie panică. Toată lumea îl privește ca pe un pericol necunoscut, or datele demonstrează că rata mortalității nu e mai mare decât în cazul altor virusuri. 80% sunt cazuri ușoare. E adevărat că e un virus care se poate contracta ușor”, i-a spus Orban lui Costache.

Grup de comunicatori pe teme medicale

Victor Costache a precizat că a creat un grup de 12 comunicatori pe teme medicale, condus de profesorii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, „care vor comunica pe toate televiziunile care îi vor accepta și pe mijloacele online”.

Lupta lui Orban cu fake news

Ludovic Orban a cerut să se comunice și să se dea explicații „pe toate canalele posibile: televiziuni, radiouri, online, mai ales, pentru că cele mai multe fake news-uri apar pe onine”.

Premierul a mai cerut responsabililor guvernamentali „să ia legătură cu Facebook și Google pentru a obține posibilitatea de a notifica orice fake news”.

„Domnilor Costache și Vela, am o solicitare: Grupul de lucru să ia legătură cu Facebook și Google pentru a obține posibilitatea de a notifica orice fake news. Pentru ca ne confruntam cu o avalansa de informatii false de pe platforme de cele mai mutle ori necunoscute care induc panică. Trebuie organizate echipe de lucru care să difuzeze informatii nu numai pe media clasică, ci și pe online, unde o mare parte din public, 27% isi iau informațiile numai din online”, a spus Orban.

Orban, supărat pe ministrul italian al Sănătății, îl trimite pe Costache să „comunice” cu acesta

De asemenea, premierul i-a mai cerut ministrului Sănătății să ia legătura și cu ministrul Sănătății din Italia, care ar avea „o iritare mare” față de măsurile pe care le-a luat România.

„Am rugămintea să luați legătura cu ministrul Sănătății din Italia. Aici există o anumită iritare legată de măsurile foarte severe pe care le-am luat. Am rugămintea să îi comunicați că România este mult mai expusă decât alte țări, în raport cu Italia, din cauza numărului foarte mare de români care lucrează în zonele afectate”, a spus Orban.