Pedepse mai MICI în dosarul ”Colectiv”. Semnal de alarmă tras de zeci de supraviețuitori – mesaj SFÂȘIETOR

Semnatarii scrisorii, al căror mesaj este sfâșietor, subliniază că noille pedepse vor fi disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor. Aceștia avertizează că o asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor nu i-ar afecta doar pe supraviețuitorii tragediei, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România, amintind că de peste 5 ani așteaptă să se facă dreptate.

”Pentru reprezentanții sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cărui componență politică jenează și influențează deopotrivă. Pentru noi, însă, este tragedia care ne-a distrus viețile, oroarea care ne-a răpit persoanele iubite de lângă noi și supliciul care ne-a mutilat trupurile și sufletele dincolo de recunoaștere, transformându-ne în veșnici pacienți. Pentru părinți, este groaza indescriptibilă care i-a făcut orfani de copii și i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depășit.An de an, ne-am pus nădejdea în Justiție, sperând ca, printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obținem măcar un crâmpei de alinare. O rezolvare cinstită a cazului – ne-am spus în toată această vreme – ne-ar reda încrederea în România și ar face ca moartea celor dragi să reprezinte mai mult decât 65 de răni nevindecate, arse pe trupul înțesat de tragedii al acestei țări.Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa și astfel ne va elibera de o parte din suferința, disperarea și ura pe care le simțim, ajutându-ne să aruncăm, în sfârșit, un pic de țărână peste mormintele celor pierduți și să ne continuăm, atât cât este omenește posibil, viețile”, transmit semnatarii scrisorii.

Răniții și rudele victimelor spun că documentele emise după termenele apelului de la Curtea de Apel București arată că este luată în considerare schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor inculpaților. Potrivit documentelor instanței, la termenul următor vor fi puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:- Pentru Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Radu Antonina şi Matei George Petrică, va fi pusă în discuţie înlăturarea art. 309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.- Pentru inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Moţoc Sandra Ramona, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reținută în sarcina inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone şi Iofciu Aurelia să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.- În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile de la termenul următor să vizeze şi împrejurarea, dacă infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.- Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

Astfel, ”inculpații s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiție din România, arătând că nici în cazuri tragice în care vinovăția este evidentă, precum Colectiv, judecata nu pare să se facă pe măsura severității infracțiunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislației, cu scopul de a menaja, probabil, inculpații și nicidecum de a face dreptate”, mai transmit supraviețuitorii incendiului.

Semnatarii scrisorii atrag atenția că schimbarea încadrării juridice ar afecta întregul act de justiție și fac apel la opinia publică să fie vigilentă. 

”O asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaților întru reducerea pedepselor acestora nu ne-ar afecta doar pe noi, în calitate de părți în acest proces, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România. Ar semnala că, indiferent cât de grave sunt faptele și urmările acestora, pedeapsa, în loc să fie exemplară și să descurajeze încălcarea legii, este doar o formalitate.Rugăm astfel opinia publică din România să fie vigilentă cu privire la desfășurarea cazului Colectiv. Dacă schimbările de încadrare juridică se produc și rezultă în pedepse minime pentru inculpați, precedentul stabilit de o asemenea rezoluție ar putea avea ecouri nefavorabile în absolut toate procesele în care se dezbat probleme de corupție.Din spitalele în care continuăm să ne tratăm, din casele noastre în care un scaun rămâne veșnic gol la masă, din cimitirele în care ne vizităm morții, din bisericile în care ne rugăm pentru sufletele lor, plecate atât de cumplit și atât de devreme dintre noi, vom urmări deciziile Curții, sperând într-o sentință dreaptă”, adaugă cei peste 40 de supraviețuitori și rude ale victimelor, potrivit hotnews.

Reamintim că, din septembrie 2020, procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Condamnări în primă instanță în dosarul ”Colectiv”:

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4: 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubului;

Anastasescu George Alin, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;

Mincu Costin, patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

Gancea Paul-Cătălin, patron Colectiv: 11 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;

Matei George-Petrică, pompier ISU: 9 ani si 2 luni de închisoare cu executare;

Iofciu Aurelia, angajată primărie Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare;

Ganea Luminiţa Larisa, consilier superior primărie Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare;

Moţoc Sandra Ramona, referent superior primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare;

Niţă Daniela Ioana, patron firmă de artificii: 12 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

Niţă Cristian Mihai, patron firmă de artificii: 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare;

Zaharia Viorel, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare cu executare;

Moise Marian, pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare;

Clubul Colectiv SRL: 470 zile amendă, cu o sumă corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 lei;

Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua de amendă;

SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 lei