Ping-pong cu majorarea pensiilor. Ce îi așteaptă pe pensionari

 

PSD a aprobat legea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe 2020, potrivit ministrului Finanțelor.

Între timp, pensionarii din România trăiesc de pe o zi pe alta și sunt nevoiți să se împrumute în fiecare lună pentru a-și lua mâncare și medicamente. 

 

Traiul de zi cu zi al bătrânilor este ținut în șah de guvernanți. Bătrânii nu știu dacă din toamnă vor avea pensiile mărite așa cum prevede legea. Și asta pentru că ministerul Finanțelor a declarat că bugetul nu poate suporta aceste cheltuieli. În schimb, premierul spune că sunt bani pentru pensii, dar totul depinde de evoluția economiei. Între timp, bătrânii încă se mai agață de promisiunile decidenților.

Potrivit Consiliului Fiscal, majorarea pensiilor, prevăzută în următoarea perioadă, implică un efort bugetar de peste 24 de miliarde de lei în acest an, de peste 50 de miliarde de lei anul viitor şi de peste 80 de miliarde de lei în 2022, conform prevederilor legale actuale. 

Ultima majorare a punctului de pensie a avut loc la 1 septembrie 2019, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Următoarea creștere a punctului de pensie este preconizată anul acesta la 1.775, ca până în anul 2021 să ajungă la 1.885 de lei.