Premierul s-a întâlnit cu reprezentanții industriei farmaceutice. Orban dorește stimularea producției autohtone

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, discuţiile s-au concentrat asupra măsurilor pentru asigurarea stocurilor şi aprovizionarea continuă cu medicamente atât pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, cât şi pentru pacienţii cronici, precum şi a necesarului de materiale şi echipamente sanitare pentru protejarea personalului medical, notează Agerpres.

„Prim-ministrul a arătat că un obiectiv al Guvernului este stimularea producţiei interne de medicamente, biocide şi echipamente medicale, astfel încât să fie redus riscul unor sincope în aprovizionare, în situaţii de criza”, se arată în postarea Guvernului.

Orban a salutat anunţul Antibiotice Iaşi cu privire la reluarea producţiei a două medicamente cerute de piaţă – respectiv paracetamol şi novocalmin. Premierul a mulţumit companiilor farmaceutice pentru donaţiile şi sprijinul oferite în această perioadă şi a menţionat că se lucrează la „simplificarea şi flexibilitatea” legislaţiei, astfel încât „gesturile de solidaritate să nu fie îngreunate de demersuri birocratice”.

Potrivit Executivuluii, reprezentanţii producătorilor şi distribuitorilor din industria farmaceutică au apreciat efortul „susţinut” al autorităţilor de a gestiona criza COVID-19, au mulţumit „pentru deschiderea la dialog” a Executivului şi au subliniat că îşi oferă sprijinul pentru asigurarea accesului pacienţilor la medicamente. La reuniunea desfăşurată în regim de videoconferinţă au mai participat, alături de premier, vicepremierul Raluca Turcan, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, precum şi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.