Președintele CNCD, despre discriminarea între vaccinați și nevaccinați: „Statul are obligația să asigure sănătatea publică”

„Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, în măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat.

În acest moment, accesul la vaccin s-a îmbunătățit substanțial. Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică. În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare.Este un tratament diferentiat, dar in anumite situații poate fi justificat. În Educație, aș fi mai reținut. Declarațiile ministrului cum că studenții vaccinați ar putea să primească prioritate la acordarea locurilor în cămin, aici deja văd o problemă de discriminare. Sunt propuneri ca studenții nevaccinați să intre în laboratoare prin combinezoane. Și aici văd o măsură disproporționată și putem să fim în zona de discriminare”, a spus Csaba Asztalos – președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.