Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, câștigă primul tur al alegerilor din Polonia. Al doilea tur – pe 12 iulie

Andrzej Duda, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, a câştigat 45,73% din sufragii, conform rezultatelor obţinute din numărarea voturilor în 82,2% din numărul total de secţii.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de Opoziţie, Platforma Civilă, de centru, a ieşit pe poziţia a doua, cu 28,51% din sufragii.

Duminică seară, după încheierea votului şi în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda se declarat mulțumit de „avansul enorm” şi și-a manifestat recunoștința față de încrederea primită din partea electoratului.

La rândul său, Trzaskowski a declarat, duminică seară, că al doilea tur va fi „o alegere între Polonia deschisă (…) şi cei care caută tot timpul conflicte”.

„Voi fi un candidat al schimbării”, a promis liberalul, al cărui slogan este „Ne-am săturat” şi care pentru al doilea tur speră la sprijinul unei bune părţi a alegătorilor concurenţilor ieşiţi din cursă.

Polonezii s-au deplasat în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor, mai arată sursa citată.