Primul lot de izolete româneşti va fi prezentat vineri. Ludovic Orban participă la recepție

Premierul Ludovic Orban și ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă se vor afla la recepția primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC, de concepție românească, care urmează să intre în dotarea Ministerului Apărării Naționale, și la prezentarea prototipului modulului pentru izolare a personalului contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2. Recepția va avea loc vineri, la ora 13.00.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării într-o informare de presă.