PROTESTE ample în capitala Sloveniei: Peste 20.000 de oameni cer DEMISIA premierului, acuzat de corupție – FOTO

Peste 20.000 de sloveni au ieșit în stradă, vineri seara, în centrul capitalei Ljubljana, să ceară demisia premierului al cărui cabinet tocmai a scăpat de o moțiune de cenzură. Protestatarii și opoziția conservatorilor acuză guvernul de corupţie endemică şi că a folosit pandemia de COVID-19 pentru a ataca mass-media, pentru a submina independenţa sistemului judiciar.

Manifestanții care au ieșit vineri seară în stradă au scandat „Opriţi fascismul, alegeri acum! Opriţi jansismul, alegeri acum”. Mulți dintre ei au venit la demonstrația împotriva Guvernului cu bicicleta, un simbol al mişcării născute acum un an şi ceva, la scurt timp după revenirea la putere a lui Janez Jansa, mişcare care s-a intensificat de la sfârşitul lunii aprilie, mai relatează AFP.

Demonstraţia, de o amploare fără precedent în ultimii ani, retragerea liderului sloven în vârstă de 62 de ani Jansa. Cota popularităţii sale este la cel mai scăzut nivel de la preluare mandatului, în martie 2020, cu aproximativ 30% din opinia publică în favoarea sa, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Peim-ministrul conservator Janez Jansa este acuzat că a copiat modelul premierului ungar Viktor Orban, fiind și un mare admirator al fostului premier Trump, dar care se află în relaţii proaste cu Bruxelles-ul, în contexul în care, de la 1 iulie, Slovenia preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Janez Jansa a mai fost la cârma Guvernului în 2004-2008 și în 2012-2013, când a fost condamnat pentru corupție la doi ani de închisoare. Jansa a fost acuzat că a solicitat mită ca parte a unui acord de apărare, însă acesta a respins acuzațiile pe care le-a considerat politice.

Drept răspuns la mulțimea care protesta în stradă, pe Twitter, premierul Jansa a denunţat un miting „anti-sloven”, apreciind că este vorba de o „încălcare a restricţiilor sanitare”.Ministrul sloven al justiţiei, Lilijana Kozlovic, a demisionat joi, după ce guvernul a respins candidaturile a doi procurori pentru Parchetul European (EPPO), noul organism antifraudă al UE. Cei doi magistraţi respinşi au investigat acuzaţii de luare de mită care aveau legătură cu premierul Jansa. 

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a acuzat autoritățile din Slovenia pentru anularea procesului de desemnare a procurorilor delegați sloveni. Kovesi a explicat că Parchetul European „poate iniția operațiuni fără procurori europeni delegați sloveni”.