Raed Arafat, despre deschiderea școlilor la 8 februarie: Există un risc de creștere a cazurilor de COVID-19, dar se pot adopta alte măsuri pentru a menține controlul

 

 

„Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise. În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii. Adică noi, când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele, aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la o televiziune de știri.

Șeful DSU a mai precizat că deciziile în cazul unor creșteri a incidențelor vor fi locale, nu naționale, și vor fi luate de autoritățile locale, împreună cu conducerile școlilor. Dar, dacă situaţia epidemică nu va putea fi ţinută sub control, atunci „se pot adopta alte măsuri”.

„Există un risc, fără nicio discuţie, de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi dacă respectăm scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control.

Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri, atunci se pot adopta alte măsuri. Din cauza aceasta avem scenariile. Acest lucru permite să fie un control, iar decizia este una locală, care se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala. Nu e o decizie care este la nivel naţional, pentru că este imposibil să luăm decizii la nivel naţional pentru fiecare şcoală, în ce scenariu intră şi din ce scenariu iese”, a explicat Raed Arafat.

Acesta spune că reintroducerea focarelor în calcului incidenței la mia de locuitori va fi afectată negativ de deschiderea școlilor „numai dacă indicele este la limită. Dacă acum indicele este la 0,5 la mie nu cred că introducând focarele va influența imediat indicele. Dar dacă indicele este la limită exact înainte de 1 la mie sau de 3 la mie și intră și focarele și încep să se calculeze, noi calculăm la 14 zile, este posibil să aibă un impact pe parcurs, dar numai dacă dacă diferența era deja foarte mică”.

Arafat a anunțat că s-a luat decizia de a introduce și focarele COVID în calculul ratei de incidență, la solicitarea Ministerului Sănătății, măsura intrând în vigoare la mijlocul săptămânii viitoare, după ce va fi aprobată Hotărârea CNSU de Guvern. El a precizat că incidența va avea o creștere relativă, dar nu va fi un impact mare, dar mai fi un calcul mai fidel al cazurilor de COVID.