Rafila: Suntem pe locul 25 în UE ca număr de doze administrate la 100 de locuitori. Ce spune reprezentantul României la OMS despre valul 4 al pandemiei COVID

„Ne aflăm în fața unui paradox. Dacă, mă rog, cifrele apropo de răspândirea bolii erau mai proaste, atunci ar fi căutat vinovați. Acum, dacă cifrele sunt bune, și sunt bune într-un context mai larg european, în care transmiterea a scăzut la nivelul întregului continent în această perioadă, ne lăudăm cu cifrele legate de vaccinare în condițiile în care suntem pe locul 25 din cele 27 de state membre în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de locuitori”, a declarat, Rafila, marți seara, la un post TV.

În cadrul aceleiași emisiuni, social-democratul l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că încearcă să politizeze „insuccesul” campaniei de vaccinare din țara noastră.

Pe de altă parte, Rafila a precizat că o bună acoperire vaccinală ar putea să oprească sau să diminueze un eventual val patru pandemic, în toamnă, precizând, însă, că eficacitatea vaccinării este mai mică în fața noilor variante de SARS-CoV-2, „probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană”.