Raluca Turcan: 1,6 milioane de contracte din mediul privat sunt înregistrate cu salariul minim pe economie. Mulți angajați sunt plătiți la negru

”Am avut o dinamică a creșterii salariului minim în condițiile în care, de la 1 ianuarie, cu toate că patronatele au propus o înghețare și sindicatele o majorare la 2.400 de lei, noi am făcut o majorare la 2.300 de lei. 

Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm. În România a crescut în ultimii cinci ani de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie.  

Salariul minim este văzut în mare parte de mediul economic ca pe un element de competitivitate, nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajați. Creșterea numărului angajaților cu salariul minim vine și dintr-o incapacitate a mediului economic de a susține constant o majorare a salariului minim mai consistentă. Dacă această majorare se face superficial, riști ca un angajator să concedieze, în loc să opereze o majorare salarială. Atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim, discuțiile între angajator și angajat trebuie să fie mult mai intense, să luăm în calcul niște factori care să aducă puterea de cumpărare în discuție. În România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană, un indicator care ne dă de gândit”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a făcut apel la angajați să nu accepte să fie plătiți doar cu salariul minim pe cartea de muncă în cazul în care câștigă mai mult și a explicat care sunt dezavantajele acestei ”înțelegeri tacite” cu angajatorul. ”Nu înseamnă că, dacă avem 1,6 milioane de contracte înregistrate cu salariul minim, 1,6 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim. Din păcate, sunt situații numeroase în care angajații preferă să aibă pe cartea de muncă salariul minim și să fie plătiți la negru. Este un lucru contraproductiv pentru că le afectează dreptul la pensie, economia –  toate contribuțiile se calculează la un nivel mai mic –  și calitatea vieții angajatului, pentru că, cu un salariu mai mare, ar putea să aibă o serie de beneficii, cum ar fi accesarea unui credit. 

Este o înțelegere oarecum tacită între angajat și angajator. Nu pot decât să îi îndemn pe angajați să nu accepte plata la negru”, a mai spus Turcan.

În ceea ce-i privește pe angajatori, cerințele acestora pentru majorarea salariilor sunt legate de calificarea forței de muncă, debirocratizarea și digitalizarea. ”Am început o serie de discuții cu angajatorii pentru a crește numărul locurilor de muncă mai bine plătite, este un obiectiv pe care Ministerul Muncii trebuie să-l aibă. Din toate discuțiile pe care le-am avut, ordinea asteptărilor lor este calificarea forței de muncă, debirocratizarea și digitalizarea”, a subliniat ministrul Muncii.

Întrebată despre discuția la nivel european privind stabilirea unui salariu minim în toate țările membre UE, respectiv de 1.600 de euro, Raluca Turcan a răspuns: ”Mi-e greu să spun când poate România să ajungă la acest salariu minim”.