Raluca Turcan a anunțat prioritățile Ministerului Muncii. Creșterea gradului de ocupare și dinamizarea pieței muncii, în prim-plan

”Alături de reprezentanții agențiilor din subordinea ministerului, am avut astăzi o primă întâlnire cu directorul Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, pe care l-am felicitat pentru proiectele demarate de la recenta alegere în funcție.

Sunt proiecte care interesează în mod deosebit România, pentru că o mare parte a lucrătorilor sezonieri care muncesc în statele Uniunii Europene provin din țara noastră. Din această perspectivă, am salutat inițiativa Autorității de a elabora un plan de acțiune dedicat lucrătorilor sezonieri, în implementarea căruia se vor mobiliza resursele instituționale din toate statele membre și deci și din România. Am asigurat Autoritatea de întreaga mea disponibilitate, a Ministerului și a tuturor instituțiilor din subordine, pentru a colabora cu Autoritatea în toate domeniile care îi vizează pe lucrătorii români din străinătate. Am prezentat, de asemenea, prioritățile Ministerului Muncii pentru acest mandat, una dintre acestea fiind creșterea gradului de ocupare și dinamizarea pieței muncii, inclusiv deschiderea acesteia către noi calificări. Lucrăm deja, împreună cu Ministerul Educației, la completarea nomenclatorului calificărilor, iar ANOFM va realiza în curând o evaluare a programelor de calificare și recalificare, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt în acord cu cerințele pieței. De asemenea, digitalizarea este un alt domeniu în care preocupările noastre și ale Autorității Europene a Muncii se întâlnesc, iar fondurile europene puse la dispoziția României vor genera fără îndoială progrese în această direcție.

Am convingerea că discuția de astăzi este începutul unei colaborări pe termen lung cu Autoritatea, în domeniile care ne preocupă și în beneficiul românilor care aleg să muncească în statele Uniunii Europene”, a transmis Raluca Turcan, luni.