Raluca Turcan, detalii despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Ce categorii sunt EXCEPTATE

”Proiectul urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă, se fructifică experiența angajaților. Proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională”, a declarat Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că angajații de la stat au la dispoziție 30 de zile pentru a opta între pensie sau salariu și a precizat cine este exceptat de la această măsură.

”Se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. În sectorul public, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public au obligația ca, în termen de 30 de zile, să opteze. Au fost introduse câteva excepții: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele care au durata mandatului definită de Constituție. Am mers pe această variantă pentru ca legea să fie constituțională. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul este valabilă doar pentru cei care activează în sistemul public”, a adăugat Turcan. 

Potrivit proiectului adoptat de Guvern, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

– persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție- persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare- personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora- pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate- membrii Academiei Române- asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare- asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare- îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul va fi trimis în Parlament.