Raluca Turcan: Pensiile vor crește, în 2022, cel puțin cu rata inflației – Cât de repede va fi reformat sistemul de pensii

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a afirmat ministrul Muncii.

„Acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969”, a mai adăugat Raluca Turcan, citată de Agerpres. Ministrul Muncii a reamintit și de reforma necesară în sistemul de pensii din cauza inechităților actuale,  în timpul vizitei la Botoșani.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a mai spus Raluca Turcan.

Potrivit premierului Florin Cîțu, calendarul anunțat al noii Legi a pensiilor prevede următoarele etape:

– aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul II al anului 2022;– adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii – în trimestrul IV al anului 2022;– noua lege privind sistemul de pensii ar urma să intre în vigoare în primul trimestru din anul 2023.