Rareș Bogdan, la Realitatea PLUS: Guvernul nu a acționat autoritar în relația cu băncile. Au gândit în spiritul colaborării

Rareș Bogdan: „Lucrurile sunt clare. Guvernul preferă să nu anunțe înainte de a vedea impactul și de a discuta cu băncile. Guvernul a stat de vorbă cu băncile și cu BNR. Trei milioane de români sunt angajați la companiile românești private, iar 1.5 milioane lucrează la multinaționale, iar 1.3 milioane sunt bugetari. Românii trec printr-un moment greu, iar trecerea nu se poate face decât prin amânarea unor rate. Guvernul nu a acționat autoritar în relația cu băncile. Au gândit în spiritul colaborării. Vine și ajutorul de la UE – 453 de milioane de euro pentru România. Vom vota aceste alocări în Parlamentul European. În prima fază, ajungem să luăm un miliard de euro, urmând să mai luăm încă 2,1 miliarde în faza a doua.

Eu cred că va trebui să mergem după modelul Germaniei, Franței și Marii Britanii. Să infuzăm bani din împrumuturi, pentru că nu avem o datorie publică mare. În fiecare criză, trebuie să cauți și o oportunitate. Ne dorim ca economia României să reziste. Ar trebui să pompăm 20 de miliarde de euro în economie pentru a crește gradul de competitivitate a finanțelor românești. Trebuie să ne gândim la post-criză, lumea nu va mai fi la fel. Trebuie să încercăm să jucăm la nivel european major. Vreau să felicit televiziunile, care tratează onest această criză.”