Reprezentant OMS: Restricţiile de călătorie nu înving coronavirusul. Strănutul nu este un simptom

Doctorul Bruce Aylward ,care a condus echipa OMS ce a analizat luna trecută situaţia din China  spune că resctricționarea călătoriilor nu sunt cea mai bună soluție, iar respectarea recomandărilor făcute de experţi şi depistarea cazurilor, sunt o variantă mai bună pentru prevenirea infecției. 

”Ceea ce am descoperit, ca principiu destul de robust, este că nu ajută să restricţionezi mobilitatea. Ceea ce interesează cu adevărat este unde se află virusul. Virusurile la pacienţi, virusurile la contacţii apropiaţi”, a spus Aylward într-un interviu citat de Euronews.

Aylward a făcut afirmaţiile la o zi după ce şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că răspândirea la nivel mondial a coronavirusului poate fi caracterizată ca pandemie. 

De altfel, doctorul vine si cu câteva precizări legate de mituri. Unul dintre ele este faptul că strănutul nu este un simptom de coronavirus

El a spus că oamenii nu trebuie să fie îngrijoraţi cu privire la bunurile pe care le cumpără şi care vin din zone cu număr mare de cazuri şi a amintit că strănutul nu este simptom al bolii, ci febra şi tusea seacă.

O vreme mai caldă ar putea să elimine coronavirusul

El a făcut referire şi la ideea că o vreme mai caldă ar putea să elimine coronavirusul.

„Mulţi întreabă dacă o să dispară odată cu iarna. Nu aş paria pe Mama Natură aici”, a spus. „Aş paria pe descoperirea cazurilor. Izolarea pacienţilor. Identificarea contacţilor. Testare. Testare. Testare”, a mai spus reprezentantul OMS.

Doctorul ne asigură că coronavirusul provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febra şi tusea. La vârstnici, însă şi cei care au deja probleme de sănătate, provoacă simptome mai severe, precum pneumonia. Mare parte dintre cei care au fost infectaţi cu COVID-19 s-au vindecat. 

La nivel global, de la depistarea coronavirusului la finalul anului trecut în China, peste 140.000 de oameni din 122 de ţări au fost infectaţi, iar mai mult de 65.000, vindecaţi. Numărul deceselor a depăşit 4.600.