„Respirați ușor”, momentul emoționant în care un pacient cu coronavirus este extubat în Spania. Imagini impresionante

În multe cazuri, când un pacient cu coronavirus Covid-19 devine critic, este necesar să se folosească respirația asistată cu un instrument mecanic care ajută pacientul atunci când nu mai este capabil să respire singur și care îl menține „ancorat” la viață până când medicina și îngrijirea vor avea efect. Prin urmare, scoaterea respiratorului la un pacient pozitiv Covid-19 este un motiv de bucurie pentru centrele de asistență medicală.

Extubările au devenit o bucurie și o mândrie în mai multe spitale din Spania care arată un mic triumf asupra unei boli, transformată deja într-o pandemie, care a dus la curmarea a peste 2.700 de vieți acolo. Ultimii care s-au alăturat acestei bucurii sonore au fost medicii Spitalului Universitario Clínico San Carlos care, într-un videoclip, lasă să se vadă cum a fost experiența extubării primului lor pacient, care răspunde la numele de Raul și este declarat vindecat.

”Raul, vom elimina acest tub pe care îl ai în gură”, îi explică pacientului Cristian, medicul însărcinat să-i îndepărteze respiratorul. După o scurtă tăcere, se înveselește alături de colegii săi medici, iar indicațiile continuă: „Acum, respiră ușor”, spune el, detașându-l de respirator.

Triumful său, acela de a lupta și de a supraviețui părții critice a coronavirusului, este și bucuria profesioniștilor din domeniul sănătății din San Carlos, care își arată entuziasmul prin aplauze și zâmbete.