Retragerea trupelor NATO din Afganistan, decisă oficial – Președintele Joe Biden, anunț despre trupele americane. Ce va face România 

 

Joe Biden a anunțat anterior că va retrage trupele militare americane din Afganistan până pe 11 septembrie. Data nu este deloc întâmplătoare. Este momentul la care se comemorează 20 de ani de la cel mai grav atac terorist din istorie asupra americanilor. Decizia președintelui Joe Biden este, însă, contestată de Congres, relatează Realitatea PLUS. 

Democraţii sunt cei care susţin că este timpul ca tinerii militari americani să revină acasă. Şi asta după ce, în războiul care durează din octombrie 2001, şi care a costat 2 mii de miliarde de dolari, au murit 2.400 de militari ai Statelor Unite. În schimb, republicanii susţin că trupele ar fi puse în pericol, progresul înregistrat ar fi ameninţat, iar Afganistanul ar ajunge la război civil. 

Pe de altă parte, fostul președinte Donald Trump anunţase anul trecut că vrea ca militarii să se întoarcă acasă până pe 1 mai. Talibanii vor cu orice preţ retragerea americanilor până la data fixată de Trump.

Secretarul de stat american Blinken a anunțat miercuri, la sediul Alianței, că NATO va lucra la o fază de adaptare, după ce Washingtonul şi-a anunţat intenţia de a pune capăt, până la 11 septembrie 2021, celui mai îndelungat război în care au fost implicate SUA.

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO dezbat chiar în această seară retragerea din Afganistan într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

„Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Acum aproape 20 de ani, după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie, împreună, am mers în Afganistan pentru a ne ocupa de cei care ne-au atacat și pentru a ne asigura că Afganistanul nu va deveni din nou un refugiu pentru teroriștii care ar putea ataca pe oricare dintre noi. Și împreună, am atins obiectivele pe care ne-am propus să le atingem. Și acum, este timpul să ne aducem forțele acasă. Președintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite”, a spus Blinken, într-o scurtă declarație de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul acestor scurte declarații, Jens Stoltenberg a anunțat și că pe agenda discuțiilor se află acțiunile militare din ultimele săptămâni ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia.

[LIVE] ? Secretary General @JensStoltenberg welcomes US Secretary of State @SecBlinken ?? to #NATO Headquarters. https://t.co/XF0CV69pfk

— Oana Lungescu (@NATOpress) April 14, 2021

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului de la 11 septembrie 2001, un moment important și în istoria NATO, întrucât atunci a fost activat în premieră și pentru singura dată articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord. Armata americană a alungat de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, relatează caleaeuropeana.ro.

Reamintim că anul trecut, pe 29 februarie 2020, a fost semnat acordul dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și declarația comună de pace dintre SUA și guvernul afgan, urmate de inițierea negocierilor intra-afgane la 12 septembrie 2020. Astfel că, în ultimul an, prezența internațională din Afganistan a fost ajustată, ajungând la aproximativ 10.000 de militari la începutul anului 2021. În ianuarie 2015 NATO a lansat în Afganistan misiunea Resolute Support (RSM), pentru instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare (ANDSF). RSM a urmat după operațiunea ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate).

România participă din 2002 în misiunile NATO din Afganistan – au murit 27 de militari români și alți peste 100 au fost răniți

Reamintim că România participă la misiunile NATO din Afganistan încă din iulie 2002. România a dislocat atunci primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda ISAF. În misiunile de atunci și până în prezent, au murit 27 de militari români, ultimul pe 5 septembrie 2019. În același timp, peste 100 de militari români au fost răniți în timpul misiunilor din Afganistan, ultimii doi fiind răniți în timpul unui atac cu un dispozitiv exploziv în 21 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Apărării. Militarii români căzuți la datorie în Afganistan și în alte teatre de operațiuni în care țara noastră participă cu trupe sunt în galeria de onoare creată de Ministerul Apărării „Eroi – In memoriam”: https://www.mapn.ro/eroi/.