România duce la groapa de gunoi 85% din ceea ce se colectează de la populaţie. Mesajul Ministrului Mediului

„De prea mulţi ani colectarea selectivă, reciclarea şi managementul deşeurilor au fost tratate cu superficialitate şi ne aflăm în situaţia în care, în loc să reciclăm peste 50% din deşeuri, ţinta asumată pentru 2020, suntem nevoiţi să ducem la groapa de gunoi 85% din ceea ce se colectează de la populaţie! Autorităţile au ignorat agenda publică europeană, mulţi operatori economici au preferat să îşi crească profiturile în loc să şi-l redirecţioneze către investiţii în noi tehnologii, iar populaţia a fost prea puţin informată şi nu a conştientizat importanţa şi beneficiile colectării selective din punct de vedere ecologic, financiar şi sanitar! Astăzi, în situaţie de criză, când pandemia cauzată de coronavirus face ravagii în toate ţările, conştientizăm importanţa unui lanţ sănătos în managementul deşeurilor, de la colectare până la tratare şi reciclare, pentru că deşeurile netratate corespunzător sunt adevărate pepiniere de viruşi, microbi, bacterii”, a notat Alexe.

Ministrul Mediului a scris că a fost într-o vizită de lucru la Buzău, la cel mai mare reciclator din ţară, Green Group România, care resimte lipsa materiei prime autohtone, fiind obligat să importe PET-uri din Italia, Spania, Grecia, Marea Britanie sau chiar Australia.

„Am întreprins o vizită de lucru la Buzău, acolo unde Green Group România, cel mai mare reciclator din ţară, deţine adevărate uzine în domeniul reciclării deşeurilor din România, dar care, în ciuda unor investiţii uriaşe, de zeci de milioane de euro în instalaţii noi şi performante, resimte din plin lipsa materiei prime autohtone, lanţul de colectare şi furnizare a materiei prime fiind defectuos. Deşi este cel mai mare producător de fibre sintetice din PET reciclat al Uniunii Europene, imaginaţi-vă că pentru a-şi putea onora contractele şi a face faţă comenzilor de pe piaţa românească şi cea europeană, compania importă PET din Italia, Spania, Grecia, Marea Britanie, iar nu mică mi-a fost mirarea să găsesc pe platforma de lucru materie primă tocmai din Australia! Mii de locuri de muncă active în vremea crizei medicale şi investiţii finalizate în instalaţii de tratare şi reciclare a cablurilor electrice, componentelor electronicelor şi electrocasnicelor, sticlei, becurilor şi poate cea mai importantă componentă a industriei: cea mai performantă unitate pentru reciclarea freonului din instalaţii, în condiţiile în care freonul este cel mai periculos duşman al stratului de ozon! Avem nevoie de astfel de modele de bună practică! Avem nevoie de implicarea autorităţilor, operatorilor economici, a sortatorilor, precum şi de implicarea populaţiei în îmbunătăţirea gradului de colectare selectivă şi reciclare în România!”, a atras atenţia ministrul.