Românii cu centrale de apartament ar putea să plătească o taxă anuală – La cât ajunge suma

Asociația Energia Inteligentă a publicat un raport prin care estimează că în viitorul apropiat s-ar putea impune o taxă anuală de 800 de lei. 

„Aceste centrale individuale poluează mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. De exemplu, pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună.

De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Până nu demult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momentul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat).

Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

Referitor la emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coşuri de fum individuale, există studii care arată că aceste emisii de carbon pot să ajungă în apartamentele alăturate și se recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor.

Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.