Rusia, pregătită să RUPĂ legăturile cu UE în cazul impunerii unor sancțiuni. Care este „mărul discordiei”

 „Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem asta – n.r.). În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a declarat Lavrov, întrebat dacă Rusia se îndreaptă spre o ruptură cu UE, conform paginii web a MAE rus.

Relaţiile între Rusia şi Occident au continuat să se deterioreze după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, cel mai virulent critic la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.

Se vehiculează, astfel, posibilitatea ca Uniunea Europeană să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele unor persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au semnalat dorinţa de a merge mai departe în această privinţă.

Tensiunile au escaladat săptămâna trecută, după ce Moscova a provocat indignarea ţărilor europene prin expulzarea a trei diplomaţi de origine germană, poloneză şi suedeză, fără a-l informa pe şeful politicii externe al UE, care se afla în acel moment la Moscova pentru o vizită. Parisul şi Berlinul susţin că în cazul unui astfel de comportament trebuie să existe un răspuns.