Sărbătoare 4 iunie – Calendar creștin-ortodox – Ce sfinți sunt pomeniți azi

OrtodoxeSf. Mc. Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Sf. Ier. Mitrofan, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mironosiţe Maria şi Marta, surorile dreptului Lazăr

Greco-catoliceSf. aep. Mitrofan; Sf. m. Zoticos, Attalos, Camasis şi Filipos din Niculiţel

Romano-catoliceSf. Francisc Caracciolo, pr.

Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel sunt sărbătoriţi de Biserică în ziua de 4 iunie.

Cei patru martiri originari din Răsăritul Europei, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, sunt pomeniţi în martirologiul siriac şi cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV.

Aceşti sfinţi mucenici au pătimit pentru Hristos în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul roman Diocleţian (284-305). Se crede că erau ostaşi în armata romană, dar, pentru credinţa lor în Hristos, au fost condamnaţi la moarte prin tăiere cu sabia.

După tradiţie, aceşti sfinţi martiri ostaşi au fost judecaţi de autorităţile romane în oraşul Noviodunum (Isaccea), din Dobrogea.

În secolele IV-V, s-a construit în localitatea Niculiţel, din judeţul de astăzi, Tulcea, o basilică din piatră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost reînnoită în secolul XIII, în care au fost aşezate moaştele acestor sfinţi mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, în anul 1971, luna septembrie, datorită ploilor abundente, pârâul Niculiţel a inundat şi a scos la lumină o criptă sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moaştele acestor patru sfinţi mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie în limba greacă: „Martîres tou Hristou”. Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos”.

După descoperire, moaştele acestor sfinţi martiri au fost aşezate în patru racle de lemn şi depuse spre închinare în biserica Mănăstirii Cocoş din apropiere, unde se păstrează şi astăzi, având zi de prăznuire 4 iunie.