Secretarul de stat Horațiu Moldovan, scenariu SUMBRU. De ce nu crede că pandemia se va încheia în acest an

Totodată, Moldovan a opinat că nu crede că pandemia se va încheia în acest an.

Dacă vom avea mai multe cazuri, vor deveni și alte spitale unități de suport COVID. Situația nu e explozivă, e logaritmică, e controlată pentru această perioadă, putem trata pacienții în spitalele pe care le ave, cu prețul reorganizării spitalelor.

Nu testăm puțin. Avem 43 de centre de testare, dar numai 29 funcționale, vor deveni și celelalte funcționale. Creștem constant numărul de testări, o să ajungem de 4-5.000. În zilele următoare, vom depăși 3.000 de teste. Ministerul Sănătății plătește 200 de lei pe un test. Principala piață de import este Europa de Vest. Noi testăm pacienții simptomatici veniți din străinătate, medicii, pacienții care au intrat în contact cu oameni veniți din străinătate și sunt simptomatici, pe cei cu pneumologie și pentru care nu există o explicație, testăm mulți. Am testat peste 40.000 de pacienți. Nu putem testa pe toată lumea. Nu mi se pare probabil să se epuizeze complet pandemia până la sfârșitul anului 2020.

Ne așteptăm ca numărul de cazuri să crească după Paște, iar apoi să scadă. Vom menține măsurile luate. Suntem pe un trend ascendent relativ moderat. Nu ne aflăm într-o situație explozivă”, a spus Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.