Secretarul de stat Nelu Tătaru: Categoria de vârstă între 40 și 59, cea mai afectată de COVID-19. Pregătim oarecum spitalele de suport și pentru scenariul 4

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seară, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS despre cazurile de coronavirus din România. Acesta a precizat că persoanele cu vârste între 40 și 59 sunt cele mai afectate de COVID-19. Totodată, a precizat că sunt afectați și copii de 1 an sau 4 ani, iar spitalele de suport sunt pregătite de minister pentru scenariul 4.

”Am avut un copil de 1 an, de 4 ani, avem persoane de 75-76 de ani . Categoria de vârstă rămâne între 40 și 59 de ani”, a spus Nelu Tătaru.

Totodată, el a vorbit și despre noile cazuri din Capitală infectate cu noul coronavirus. Întrebat dacă se cunoaște numărul persoanelor cu care au intrat în contact cei afectați, secretarul de stat a afirmat că are loc o anchetă epidemiologică.

”Încep anchetele epidemiologice. Odată cu depistarea lor pozitivă, începe și ancheta epidemiologică. Pentru cei de la Gerota care se aflau în carantină de mai mult timp, ancheta este un pic mai ușoară pentru că avem toți contacții din acea zonă, rămâne doar suplimentar perioada încă dinainte să aflăm ceva  mai puțini contacți”, a mai explicat Nelu Tătaru.

De altfel, acesta a precizat că ofițerul în rezervă al MAI, care a mințit că nu a călătorit în străinătate deși avea coronavirus a infectat peste 50 de persoane.

”Peste 50 de persoane„ a adăugat Nelu Tătaru.

Secretarul de stat a dezvăluit și măsurile care se iau la Ministerul Sănătății având în vedere că numărul cazurilor de coronavirus este în creștere. El a precizat că spitalele de suport sunt pregătite pentru scenariul 4.

”În acest moment suntem în scenariul 3, suntem la al 260-lea pacient. Este o creștere nu foarte accentuate, să spunem dominată de cei aflați în carantină pe care deja îi aveam în atenție, precum și pe contacții contacților care se află în niște anchete în derulare. În acest context, scenariul 3 implică o transmitere comunitară, nu foarte accentuată, cu o presiune relativă pe sistemul sanitar, urmărim aceste focare mici  să nu conflueze pentru a nu da voie la un transfer liber intracomunitar, precum și o creștere lentă a numărului de cazuri. În acest scenariu pregatim oarecum spitalele de suport și pentru scenariul 4. În scenariul 3 cazurile grave și severe sunt preluate de cele 7 centre pe care le avem în acest moment: 3 în București, incluzând și Colentina și 5 în țară, iar cele ușoare și medii vor fi internate în secțiile de boli infecțioase ale spitalelor județene, râmânând ca patologia noului coronavirus să fie dirijată către secțiile de pneumologie sau de boli interne ale spitalelor respective sau spitalele mai mici de suport”, a adăugat Nelu Tătaru.

De asemenea, acesta a dezvăluit că are loc o anchetă și în cazul celor 9 piloți TAROM care au luat contact  cu colegul depistat pozitiv, iar aeronava nu a fost dezinfectată după aflarea cazului.

”În general aceste reguli ar trebui respectate de companiile aeriene. Ancheta este în derulare. Va fi o anchetă care ține incluisv de procedurile care nu s-au respectat”, a mai spus Tătaru.

O anchetă are loc și la secţia de  Pneumologie a Spitalului Județean Suceava, potrivit spuselor secretarului de stat, închisă după ce cadre medicale au intrat în contact cu un bărbat confirmat cu coronavirus. Întrebat dacă mai sunt spitale într-o situație similară, Nelu Tătaru a negat.

”Nu. Alte spitale nu mai avem. Mai avem astfel de sesizări, dar nu de o astfel de amploare”, a mai adăugat secretarul de stat.