Ședință de urgență la prefectura Capitalei pentru adoptarea noilor măsuri de relaxare – În ce zone se va mai purta mască chiar și în exterior

UPDATE: „Încă nu s-a terminat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Discuţiile au continuat un pic mai mult având în vedere dificultatea de a decide de exemplu care sunt alte spaţii aglomerate. În principiu am stabilit că, în jurul unităţilor şcolare unde există potenţial de aglomerare la venire şi la plecare şi sunt evident copii majoritatea sub 16 ani care nu pot fi vaccinaţi, atunci este necesară stabilirea unui perimetru de 50 de metri în jurul şcolii. Acolo va fi obligatorie purtarea măştii pentru cei care vor staţiona în acest perimetru. (…) Aşa cum este în Hotărârea de Guvern rămân acele zone. Nu am adăugat nimic însă vom avea o perioadă de monitorizare de o săptămână în care DSP, Poliţia Jandarmeria vor monitoriza şi vor face propuneri către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus prefectul.

Ședință de Urgență la prefectura Capitalei pentru adoptarea noilor măsuri de relaxare. Bucureștenii pot să circule pe timp de noapte, să meargă la terasă până la miezul nopții sau să meargă oricând la cumpărături.

„Astăzi vom avea o şedinţă a CMBSU pentru a pune în acord măsurile luate anterior cu hotărârea care a fost dată. Şedinţa va fi în jurul orei 13,00. Punem hotărârea CMBSU, în acord cu HG”, a declarat Alin Stoica pentru AGERPRES.El a precizat că singura diferenţă care ar putea să apară faţă de HG se referă la zonele aglomerate.”Singurul lucru care s-ar putea să apară este o hotărâre referitoare la zonele aglomerate altele decât cele din HG, dar asta vom vedea. Este singura care ar putea fi diferită”, a menţionat Alin Stoica. 

De astăzi nu vom mai purta masca în spațiile deschise. Este primul pas spre normalitate. Guvernul a decis să renunţe şi la restricţiile pe timpul nopţii. Nu va trebui să vă mai grăbiţi să ajungeţi la magazine pentru că au revenit la programul normal. Sunt veşti bune şi pentru petrecăreţi. Terasele şi restaurantele rămân deschise până la miezul nopţii. Atenţie, nu vorbim despre o relaxare totală. Cei care se abat de la regulile impuse de autorităţi riscă să fie amendaţi. 

Ridicarea restricţiilor vine după ce rata de infectare a scăzut, iar numărul românilor care se vaccinează a crescut.

Şi concertele în aer liber vor fi permise, dar în anumite condiții.

Participanţii trebuie să fie vaccinaţi sau să prezinte un test COVID negativ. Atenţie, însă, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor trebuie să fie mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Suporterii care au dus dorul stadioanelor revin în tribune. Ei vor aduce, pe lângă fularul sau tricoul cu echipa favorită, dovada vaccinării sau un test negativ.

Și sălile de sport vor putea funcţiona, dar fără a depăși 50 la sută din capacitate acolo unde incidența este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Pot funcţiona la capacitate de 70% doar dacă toți cei din interior sunt vaccinaţi.

Patronii şi organizatorii de evenimente riscă să fie sancţionaţi dacă nu respectă regulile.