Senatul accelerează desființarea Secției Speciale. Ce se întâmplă cu „superimunitatea” magistraților

 

Senatorii juriști au început săptămâna trecută dezbaterea proiectului de lege după ce a fost votat de deputați cu anumite amendamente. Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea SIIJ, cu mai multe amendamente, cu 171 de voturi pentru și 136 împotrivă.  Amendamentul depus de Grupul minorităților naționale la proiectul de lege prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat să poată fi făcută doar cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, prezent la dezbaterile Comisiei juridice din Senat pe 8 aprilie, a amintit de faptul că înființarea SIIJ a fost criticată de GRECO și de Comisia de la Veneția, precum și de influența SIIJ în mai multe procese. Președintele Comisiei, Iulia Scântei, mai adăuga că „desfiinţarea secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru ridicarea MCV anul acesta”.

Unul dintre amendamentele privind „superimunitatea” magistraților, care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu, prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Citește și „Superimunitatea” magistraților, dezbătută de senatorii juriști – Ministrul Stelian Ion, despre desființarea Secției Speciale