Sesizarea lui Iohannis pe Legea privind educația sanitară în școli, dezbătută de CCR pe 16 septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 24 iunie, CCR cu privire la legea adoptată de Parlament prin care educaţia sexuală va putea fi predată copiilor în şcoli doar dacă părintele sau tutorele îşi dă acordul scris pentru acest lucru.

Klaus Iohannis susţine că legea nu defineşte noţiunea de „educaţie sanitară”, nerezultând ce reprezintă aceasta. De asemenea, Iohannis mai spune că este neclar şi momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educaţie.

Klaus Iohannis mai afirmă că legea dedusă controlului de constituţionalitate eludează valorile statului de drept.

Anterior acestui demers, parlamentarii Uniunea Salvaţi România (USR) i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare, să nu promulge modificarea legii Educaţiei referitoare la educaţia sexuală, votată de Parlament pe 3 iunie, ci să o trimită spre reexaminare Legislativului. În scrisoarea menționată, parlamentarilor USR subliniau că, prin modificările adoptate, „a fost limitat accesul elevilor la programele şi activităţile de Educaţie pentru sănătate şi educaţie sexuală”.

Vă reamintim că 3 iunie, Parlamentul a votat o modificare la Legea 45/2020 privind educaţia sexuală, adaptată vârstelor conform programei aprobată de Ministerul Educaţiei încă din 2004, iniţiată de deputatul USR Cristina Iurişniţi, în urma căreia orele de educaţie vor avea loc doar la cererea părinţilor.