Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital, testat cu SUCCES în România. Cum va arăta documentul

Certificatul verde digital va fi disponibil din iulie. 

”România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun.În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris Baciu, într-o postare pe Facebook. 

Vicepreședintele CNCAV a explicat ce va cuprinde certificatul digital și cum se va realiza verificarea pentru emiterea documentului. ”Ca orice document oficial, certificatul digital UE conține datele de identificare ale celui care îl solicită: numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu și rapid:- din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19;- din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a mai scris Baciu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. 

”Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai transmis Baciu. 

Citește și: ”STS: Certificatul verde de călătorie în pandemie, TESTAT cu succes la nivel european – Când intră în vigoare pașaportul de vaccinare”