Situația scapă de sub control în Marea Britanie, din cauza noii tulpini COVID

Mii de oameni se îngrămădesc să prindă un avion pe ultima sută de metri pe aeroportul Heathrow din Londra, până ce se suspendă zborurile spre Uniunea Europeană. Primii care au luat măsura de a suspenda transportul aerian spre și dinspre Marea Britanie până la 1 ianuarie au fost oficialii din Olanda. Și asta după ce s-a descoperit un caz de contaminare cu noua tulpină de COVID-19 identificată în Regatul Unit. Și Belgia a luat aceleași măsuri.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: „Această mutație a virusului poate deveni o problemă în plus. Oamenii de știință nu știu ce impact poate avea. Consider că trebuie să fim foarte atenți. Odată ce vom avea mai multe informații, vom ști dacă vom extinde acest măsuri.”

Oamenii s-au grăbit să mai prindă un untim tren sau avion spre Regatul Unit.

Călătoare: „Totul s-a schimbat în ultimul moment. Este frustrant. Și mă obosește deja totul. Dar sunt fericită că am posibilitatea să ajung acasă.”

Călător: „Mă întorc la logodnica mea. A trebuit să studiez în Belgia câteva luni și încerc să mă întorc cât mai repede posibil.”

Cursele aeriene dinspre Italia către Marea Britanie și în sens invers au fost suspendate. Și în Franța s-a luat aceași măsură pentru 48 de ore.

Robin Shattuck, cercetător la Programul Imperial de Vaccinare din Marea Britanie: „Cu siguranță este ceva care trebuie luat foarte în serios. Momentan nu există dovezi că această mutație ar răspunde vaccinului existent. Acest lucru o să ducă la monitorizarea ei și nu există motive ca oamenii să se panicheze.”

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor nu a exclus posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii. Autoritățile europene cer statelor membre ale UE să ia măsuri prompte și să identifice rapid şi chiar să izoleze persoanele venite din zonele afectate.