Stare de urgenţă în Republica Moldova pentru 60 de zile

Instituirea stării de urgenţă este determinată de răspândirea rapidă în regiune a epidemiei declanşate de noul coronavirus şi evoluţia situaţiei epidemiologice în republică, dar şi de definirea de către OMS a gradului „foarte ridicat” al pericolului legat de aceasta pandemie.

Anunțul a fost făcut, încă de ieri, de președintele Igor Dodon, în cadrul unei „adresări către popor” transmisă live.

„OMS transmite alerte privind riscul a milioane de infectări și foarte multe decese. Țări cu economie puternică, cu medicină foarte performantă au scăpat lucrurile de sub control. Noi trebuie să fim sinceri și realiști. RM e mai vulnerabilă economic și social decât aceste țări. De aceea, trebuie să fie mai precaută. Am luat decizia de a mă adresa Guvernului cu inițiativa de instituire a stării de urgență. Comisia pentru situații excepționale va aproba această decizie și în orele următoare Parlamentul se va convoca pentru aprobare. Dacă ne vom confrunta cu creșterea alarmantă a cazurilor de infectare, aceasta ne va ajuta să putem lua decizii imediate pentru izolarea focarelor”, a declarat președintele Igor Dodon.

„Urmează o situație gravă, critică. Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor. Înainte de toate, trebuie să oprim împreună răspândirea acestui virus, pe urmă vom găsi soluții pentru toate, important e să rămânem sănătoși. Sunt sigur că vom rezista, dacă vom fi solidari și disciplinați”, a adăugat șeful statului.

Până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 23 cazuri de coronavirus.